Gratis website analyseDe weg naar meer omzet!

Wilt u weten hoe uw website presteert op het internet en waar uw verbeterpunten liggen?

Vraag gratis advies

Maximaal online rendement

Nederland bij top vijf landen met snelste internet

Nederland hoort met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mbps (1,9 megabyte per seconde) bij de top vijf landen met de snelste verbinding wereldwijd. Dat blijkt woensdag uit het State of the Internet-rapport over het eerste kwartaal van 2015 van internetbedrijf Akamai, dat elk kwartaal wordt gepubliceerd.

Daarmee staat Nederland in Europa op de derde plaats als het om gemiddelde internetsnelheid gaat. Zweden staat met een gemiddelde 15,8 procent op de tweede plaats, Ierland met 17,4 procent op de eerste plaats in Europa.

Wereldwijd komen gebruikelijk koploper Zuid-Korea met 23,6 Mbps en Hong Kong met 16,7 Mbps op plaatsen één en drie van de top vijf, die door Nederland wordt afgesloten. Daarmee stijgt Nederland een plaats ten opzichte van het vorige kwartaal. De gemiddelde internetsnelheid wereldwijd ligt op 5 Mbps.

Breedbandinternet
Akamai meet de internetsnelheid in verschillende groepen, zoals 4 Mbps, 10 Mbps, 15 Mbps en de huidige definitie van breedbandinternet: 25 Mbps of meer. Wereldwijd is 4,6 procent van de internetverbindingen zo snel.

In Nederland is dat 9,8 procent van de verbindingen, een toename van 19 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee staat Nederland op de negende plaats van de tien landen met de grootste percentages breedbandverbindingen.

Als het echter gaat om verbindingen met een lagere snelheid scoort Nederland hoger. Op de lijst met verbindingen van minstens 10 Mbps staat Nederland met 61 procent op de tweede plaats, na Zuid-Korea die 77 procent scoort. Nederlanders met internet van 10 Mbps of sneller groeide in een jaar met 41 procent.

Mobiel internet
Wat mobiel internet betreft scoort Nederland met een gemiddelde 5,5 Mbps (0,6 megabyte per seconde) vrij doorsnee in Europa. Het Verenigd Koninkrijk blijft met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 20,4 Mbps veruit de snelste binnen Europa, mogelijk door een groot aantal 4G-gebruikers in dat land.

Van de 24 landen die onder Europa worden gerekend, hebben enkel het Verenigd Koninkrijk en Denemarken (met 10,0 Mbps) een mobiele snelheid van gemiddeld boven de 10 Mbps. Zweden komt met gemiddeld 8,9 Mbps op een derde plaats. Buiten Europa doorbreekt geen enkel land het gemiddelde van 10 Mbps.