Gratis website analyseDe weg naar meer omzet!

Wilt u weten hoe uw website presteert op het internet en waar uw verbeterpunten liggen?

Vraag gratis advies

Maximaal online rendement

Downloadsites zien zoekverkeer kelderen door algoritme Google

Grote torrent- en downloadsites hebben veel last van het nieuwe zoekalgoritme van Google waarbij grote sites die illegaal downloads aanbieden niet of nauwelijks meer worden getoond.
Dat laten diverse sites aan Torrentfreak weten.

Eerder deze week voerde Google een update door aan het zoekalgoritme. Het bedrijf nam al eerder maatregelen tegen piraterij door downloadsites lager in de zoekresultaten te plaatsen en zoekopdrachten rondom deze sites niet meer automatisch aan te vullen.

De nieuwe aanpassingen aan het algoritme lijken echter meer effect te hebben dan bij de invoering van de maatregelen.

Isohunt laat aan Torrentfreak weten dat het verkeer uit Google met de helft is afgenomen. Ook de Pirate Bay ziet een afname van het verkeer, maar stelt zich geen zorgen te maken omdat een relatief groot deel van het bezoek uit andere bronnen komt.

Kleine sites

Opvallend is dat Google voor het filteren van downloadsites kijkt naar het aantal verzoeken dat het krijgt van auteursrechthebbenden. Krijgt Google veel verzoeken om resultaten van website x te verwijderen op basis van de schending van auteursrechten zal die website in het nieuwe algoritme niet of heel laag worden getoond.

Dat resulteert erin dat bij zoekopdrachten naar torrentbestanden van bijvoorbeeld films de grote websites zoals de Pirate Bay, Isohunt en Torrentz.eu niet verschijnen, maar kleinere downloadsites gewoon worden weergegeven.

De vraag is dus of het algoritme een oplossing is voor illegaal downloaden of dat het probleem verplaatst wordt. De Nederlandse Pirate Bay-blokkade werd dit jaar juist opgeheven omdat het effect minimaal zou zijn. Overigens geldt sinds begin dit jaar een algemeen downloadverbod in Nederland.